İş Güvenliği Uzmanlığı: Risk Değerlendirme Aşamaları
İş güvenliği uzmanlığı, kurumların çok daha güvenilir bir alan haline gelmesini sağlayan bir disiplindir. Güvenilir iş yerleri, çalışanların kendilerini çok daha rahat hissetmesini sağlayacaktır. Bu nedenle kurumların İş Sağlığı ve Güvenliği kapsamında yer alan bütün çalışmaları zamanında yapması son derece önemlidir.
İş güvenliği uzmanları tarafından gerçekleştirilen faaliyetler, pek çok adımdan meydana gelir. Risk değerlendirme çalışmaları, bu adımlar içerisinde yer alır. Çalışma alanlarındaki potansiyel risklerin tanımlanması ve risklerin azaltılması, güvenli iş yerlerine ulaşılmasını sağlayacaktır. Risk değerlendirme aşamaları ise genel hatlarıyla şu şekildedir:
Tehlikeyi tanımlayın. İş yerinde bulunan potansiyel tehlikeleri isimlendirin.
Risk analizlerini gerçekleştirin. Tanımlanan her tehlikeyle ilgili risk seviyesini değerlendirin.
Risklerin önemini değerlendirerek risk sıralaması yapın.
Risk kontrolünü gerçekleştirin. Risklerin önemine göre kontrol stratejilerini geliştirin.
Uyguladığınız kontrol önlemlerini izleyip gözden geçirin.
Bu aşamaların her biri, iş güvenliği uzmanlığı kapsamında yer alır. Doğru ve planlı çalışma, istenilen sonuçların alınmasını sağlayacaktır.
Tehlikeyi Tanımlayın
İş yerindeki potansiyel tehlikelerin belirlenmesi, tehlikenin tanımlanması olarak adlandırılır. Bir iş yerinde gerekli önlemlerin alınabilmesi için var olan tehlikelerin belirlenmesi gerekir. İş güvenliği uzmanları, çalışanlar ve yöneticiler için risk oluşturabilecek bütün unsurları belirler. Bunun için doğru ekipmanların kullanılması gerekir. Ayrıca çalışma ortamı titizlikle incelenmelidir. Gözden kaçabilecek her husus, tehlikelerin doğru bir şekilde değerlendirilmesini engelleyebilir.
İş güvenliği uzmanlığı kapsamında yer alan bu adımda, kurumun içerisinde bulunduğu sektörün özellikleri belirlenmelidir. Çünkü sektöre özgü, tehlikeli olarak adlandırılabilecek unsurlar bulunur. Görsel incelemeler, çalışanlarla diyalog kurulması, olay raporlarının gözden geçirilmesi gibi aşamalar; tehlikenin sistematik bir şekilde tanımlanmasını sağlar.
Bu aşamada, çok daha detaylı bir çalışma için şu adımların takip edilmesi son derece önemlidir:
- Çalışma ortamını detaylı bir şekilde gözlemleyin. Fiziki tehlikeleri analiz edin. Operatör çalışma pratiklerini tespit edin. Önceden hazırlanmış olan kontrol listesine göre gözlemleme çalışmalarınızı profesyonel bir şekilde gerçekleştirin.
- Sağlık sorunları nedeniyle işe devam edememe, kazalar; kaza ve sağlık sorunları verileri kapsamında yer alır. Bu verilerin incelenmesi, iş yeri tehlikelerinden kaç kişinin etkilenmiş olabileceğinin belirlenmesini sağlar. Meydana gelen olayların sebepleri incelenebilir. Bu inceleme, tehlikelerin çok daha efektif bir şekilde tanımlanmasını sağlayacaktır.
- En önemli adımlardan biri, çalışma ortamının teftiş edilmesidir. Kabul edilebilir bir standarda uygun şekilde kontrol altına alınmayan tehlikeler bu aşamada belirlenir. Bazı tehlikeler her zaman ortaya çıkmayabilir. Bu nedenle düzenli teftiş, her zaman meydana gelmeyen tehlikelerin de belirlenmesini sağlar.
- İş güvenliği analizi, bir diğer adımdır. Görevin her detayı titizlikle incelenir.
- Genel risk değerlendirmesi kapsamında, yasal standartların ön planda tutulması gerekir. Yasal standartlar, dikkate alınması gereken tehlikeler konusunda bilgi sahibi olunmasını sağlar. Bu nedenle yasal standartların takip edilmesi son derece önemlidir.
- Devlet kurumları tarafından yayımlanan kılavuzlar, tehlike mevcudiyeti konusunda destekte bulunur. Ayrıca çalışma ortamında bulunan tehlikelerin belirlenmesi sırasında yönetici ve operatörlerle istişare yapılmalıdır.
Risk Analizini Gerçekleştirin
Risk değerlendirmesinde bir sonraki aşama, risklerin analiz edilmesidir. Tanımlanan tehlikelerin risk seviyesi birbirinden farklı olacaktır. Bu nedenle var olan ve tanımlanan risklerin derecelerine göre sıralanması son derece önemli. İş güvenliği uzmanları tarafından;
- Potansiyel zararların şiddeti
- Tehlikelerin oluşma ihtimali
- Tehlikeye maruz kalan kişilerin sayısı gibi hususları belirlemesi gerekir. Bu hususların her biri, risklerin sistemli bir şekilde analiz edilmesini sağlayacaktır.
Risk Değerlendirmesinde Bulunun
Risklerin önemi, risk değerlendirmesi kapsamında yer alır. İş güvenliği uzmanlığı açısından son derece önemli olan bu aşama; yasal gereklilikler, kurumsal politikalar gibi unsurları barındırır. Risk seviyelerinin belirlenmesi ve kurumda alınan önlemlerin analiz edilmesi, alınan önlemlerin yeterli olup olmadığının sorgulanmasını sağlayacaktır. Eğer mevcut önlemler yeterli değilse, ek önlemler alınmalıdır.
Risk Kontrolünü Gerçekleştirin
Risklerin değerlendirilmesinden sonraki aşama, risk kontrolünün gerçekleştirilmesidir. Var olan risklerin azaltılması ya da ortadan kaldırılması, atılacak adımlarla doğrudan alakalıdır. Bu nedenle tehlikelere uygun güvenlik önlemleri alınmalıdır. İş güvenliği uzmanlığı kapsamında yer alan risk kontrolü, etkili kontrol stratejilerinin geliştirilmesini mümkün kılar.
Bu noktada, ilk olarak var olan ekipmanlar analiz edilmeli, gerekli ekipmanlar alınarak envantere eklenmelidir. Ayrıca güvenlik süreçleri, tehlikeleri önlemeye yetmiyorsa, süreç güncellenmeli ve sürece ekleme yapılmalıdır. Güvenlik politikası ve prosedürlerin uygulanabilmesi için uygun zemin oluşturulmalıdır. Aynı zamanda kişisel koruyucu ekipmanlar belirlenmeli, iş yerinde bu ekipmanların bulunması için gerekli adımlar atılmalıdır. Risk kontrolünün gerçekleştirilmesindeki temel amaç, risk düzeylerinin yönetilebilir bir seviyeye gelmesini sağlamaktır.
İzleme ve İnceleme Çalışmalarında Bulunun
Risk değerlendirmesinin tamamlanması adına uygulanması gereken son adım, izleme ve inceleme çalışmalarıdır. Bu aşama, iş güvenliği uzmanlığı kapsamında yer alan ve kontrol önlemlerinin izlenmesini sağlayan önemli bir adımdır. Dolayısıyla bu noktada atılacak adımların her biri, istenilen sonuca ulaşılmasına katkıda bulunur. Alınan kontrol önlemleri, süreç içinde izlendiğinde, önlemlerin yeterli olup olmadığı belirlenebilir.
Denetimler, periyodik teftişler, çalışan geri bildirimleri; kontrol önlemlerinin izlenmesi adına önemlidir. Ayrıca veri analizleri, ortaya çıkan risklerin belirlenmesini sağlar. Alınan önlemlerin yeterli gelmemesi durumunda önlemlerde revizeler yapılabilir.
Riski Değerlendirin, Önleminizi Alın
İş güvenliği uzmanlığı, çok daha güvenli çalışma ortamlarının oluşabilmesi açısından önemlidir. Risk değerlendirmesi, iş güvenliği uzmanlığının en önemli adımları arasında yer aldığından, bu aşamada titiz bir çalışma yapılmalıdır. Tehlikelerin sistematik bir şekilde belirlenmesi, işyerinin tehlikelere ne kadar açık olduğunun tespiti, var olan güvenlik önlemleri, alınan önlemlerin yeterlilik düzeyi; risk değerlendirmesinin kapsamında yer alır.
Daha önceden alınmış olan önlemlerin yeterli olmaması, çalışanların tehlikelere açık olmasına sebebiyet verir. Bu nedenle kontrol stratejileri geliştirilmeli, gerekli önlemler alınmalı ve bu önlemler süreç içinde takip edilmelidir. Bu tür adımları içeren süreç, oldukça kapsamlıdır. Bu nedenle uzun vadeli çalışmalarda bulunulacağı fark edilmelidir. Çalışanların kendilerini güvende hissetmesi, iş verimliliği açısından da önemli olduğu için alınacak önlemler, şirketin devamlılığını sağlar.